Vappupuhe 2021

Julkaistu:

Mikä on esimerkiksi vapun merkitys sinulle, erityisesti näin korona-vuoden jälkeen? Tapasimme rajoitetusti ihmisiä, nostimme maljat vapulle ja keväälle. Ulkona oli kylmä ja se pakotti toppatakin päälle sekä käsineet käteen. Illan myötä ylioppilaslakki vaihtui pipoon. Mikä erottaa juhlapäivän muista viikonlopuista tai arjestamme? Vappu, kuten muutkin juhlat, ovat toisaalta saaneet erityisen merkityksen arjen keskellä. Juhlapäivät nostavat esiin sen, mitä emme nyt voi tehdä. Tavata toisiamme ja toimia kuten ennen. Toisaalta juhlapäivät tarjoavat mahdollisuuden ajatella uudella tavalla ja kannustaa meitä nauttimaan jokaisesta kohtaamisesta ja viikonlopusta. Eikä vain odottaa juhlapäiviä. 

Tapaamisissa päädytään usein keskustelemaan työstä: Joillakin sitä on liikaa, toisilta puuttuu, toisilla on tarve muuttaa nykyistä työtä ja tapaa tehdä työtä. On tullut etätyö ja kohta mietitään saako tai pitääkö palata toimistolle läsnäolo-työhön. Työn pelisäännöt tulevat muuttumaan. On kuitenkin muistettava, että työ eri muodoissa kokoaa ihmisiä yhteen jokaisena päivänä, entistä enemmän maailmanlaajuisesti. Annetaan työn eri muodoille ja tavoille arvostus ja mahdollisuus. Jokaisen työ on tärkeää ja tarpeellista. Nyt on mahdollisuus uudistaa työtä.

Työ ja työtavat uudistuvat

Vapun perinteisiin kuuluvat poliittiset vappupuheet. Puheissa oli tänäkin vuonna tuttuun tapaan kannustusta yhteistyöhön, huolelliseen taloudenpitoon, ympäristön huomioimiseen, ihmisten palveluiden turvaamiseen, yrittäjyyden edistämiseen ja lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantamiseen. Monia huolia näkyy taivaalla.

Vappupuheissa tulee erityisesti luoda toivoa tulevaisuuteen. Uhkakuvia syntyy ja osaamme luoda niitä pyytämättä, ulkoisia shokkeja tulee yllättäen ja ne voivat olla maailmanlaajuisia, kuten korona meille muistutti. Aina ei tarvitse olla taloudellinen alkusyy. Nyt tarvitaan kannustavaa sisäisen yrittäjyyden henkeä. Meidän tulee tulee rohkeasti lähteä viemään omia, perheen, oman kotikaupungin ja Suomenkin suunnitelmia kohti uutta aikaa. Tarttua haaveisiin ja lähteä suunnittelemaan niiden toteutusta. Kevät on joka vuosi uusi alku luonnolle, toivotaan, että tämä kevät on sitä myös meille ihmisille.

Tarvitaan sisäistä yrittäjyyttä

Joseph Schumpeterin taloustieteen mukainen ulkoisen shokin aiheuttama  “luova tuho” tunnetaan innovaatioiden ja uuden luomisen yhtenä käynnistäjänä.,Olisiko ajateltavissa, että nyt voimme käyttää koronapandemian aiheuttamia  ponnahduslautana uuteen aikaan? Lääketeollisuudessa on otettu kehitysaskeleita, maailma on ottanut  laajalti digiloikkaa ja monet suomalaiset ovat löytäneet uudestaan luonnon pariin vahvistamaan omia voimavarojaan. Uskon, että tästä voi luoda uutta.

Miten me espoolaiset voimme olla mukana aktiivisina ja ajattelevina kuntalaisina? Sitä esimerkiksi tulevissa kuntavaaleissa on hyvä miettiä, kun valitsee ehdokasta. Joku kirjoitti aiemmin, miksi aina erityisesti muistutetaan äänestämisen tärkeydestä, että se on ainoa oikea teko. Minusta olisi tärkeätä synnyttää keskustelua yhteisten asioiden hoitamisesta ja kuunnella sekä välittää meidän kaikkien kuntalaisten mielipiteistä. Jos esillä on erilaisia mielipiteitä, osaavia ehdokkaita ja toisia arvostavaa keskustelua, uskon että ihminen muistaa ja ennen kaikkea haluaa äänestää. 

Kenelle sinä annat äänesi?

Lisää julkaisuja

13.6.2021

Vaalipäivä

Vaalihuoneiden ovet ovat auenneet vajaa tunti sitten ja varsinainen kuntavaalipäivä on alkanut. Tänään päätetään Suomen kunnissa suunta seuraavalle neljälle vuodelle.

6.6.2021

Vaalikuplassa

Viimeiseen blogiin ennen vaaleja kokoan ajatuksia kevään matkasta. Ensikertalaisen näkökulmasta moni asia on ollut hyvin eri tavalla kuin tavallisena kuntavaalivuotena.

30.5.2021

Pientalorakentamiseen joustoa

Vaalityön yksi hieno piirre on päästä näkemään Espoon erilaisia alueita. Espoo kasvaa monilla alueilla vauhdilla ja tämä sai minut pohtimaan