Mihin nuorten työllisyys on menossa?

Julkaistu:

Nuoren elämässä kesätyöllä on suuri merkitys. Se avaa polun aikuisuuteen ja vahvistaa kasvamista aikuisuuteen, kohti itsenäistä elämää. Nuorten pääsy työmarkkinoille on heikentynyt viimeisten vuosien aikana, erityisesti nyt korona-vuotena. 

Viime kesänä lähes 5000 alle 30 -vuotiasta espoolaista nuorta oli työttömänä työnhakijana. Tämä on erittäin huolestuttava luku ja herättää kysymyksen mitä kunta, yritykset, työelämä ja me tulevat päättäjät voimme asialle tehdä lähitulevaisuudessa?

Tavoitteemme tulee olla kirkas ja konkreettinen ja nuoret tulee itse ottaa mukaan tähän uuden työelämän rakentamiseen. Työelämässä on paljon mahdollisuuksia, joita emme tänä päivänä vielä tiedä. Syntyy uusia ammatteja, toimialoja ja tapoja tehdä työtä. 

Työelämä muuttuu

Nuorten ajatukset ja odotukset työstä muuttuvat ajassa. Välillä tuntuu jopa nololta, kun itse kauppaopistosta valmistuneena aikanaan pääsi heti mukaan työelämään. 1980-luvun puolivälissä sai töitä menemällä vain kysymään yrityksestä suoraan onko avoimia työpaikkoja. Uskoisin, että tämä tapa kyllä on kannatettava vielä tänä päivänäkin, sillä yritykset arvostavat aktiivisuutta.

Omat kokemukseni työelämään siirtymisestä liittyvät vahvasti juuri kesäaikaan, joka onkin luonteva aika siirtyä kokeilemaan siipiä työelämässä. Kesälomien johdosta on edelleen tarvetta sijaisille monilla aloilla. Korona-tilanne näyttää edelleen jatkuvan haastavana, vaikka valoa tunnelin päässä onkin hieman näkyvillä. Huolena kuitenkin on, että nyt tulee jo toinen kesä, jolloin luontaisia työelämään johtavia polkuja tulee olemaan vähemmän.

Kesätyö on polku työelämään


Kaikki kunnan mahdollisuudet tulee hyödyntää juuri nyt, esimerkiksi tarjoamalla yrityksille lisää nuorten työllistämisen mahdollisuuksia. Esimerkiksi tuttu kesäseteli on oiva tapa. Nyt kannattaisi jopa lisätä kesäseteleitä. Ilokseni olen huomannut, että on tänä keväänä on ollut myös erilaisia avustushakuja. Muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön nuorten työllistämiseen suunnattuja korona-avustuksia, esimerkiksi kesäyrittäjyyden tukemiseen ja kesätöiden löytämisen vauhdittamiseen. Lisäksi on voinut hakea tukea lasten ja nuorten yrittäjyyskasvatuksen laajentamiseen kesätoiminnaksi. 

Työmahdollisuuksia tarvitaan kuitenkin enemmän. Voisimmeko jokainen espoolainen miettiä kotona kesällä tehtävien töiden tarjoamista vaikkapa alueellamme asuville nuorille? Lähityö on yksi työmahdollisuus, johon nuoren olisi helppo tarttua. Palkan tai palkkion maksukaan ei nykyaikana ole vaikeaa. Kannustan aikuisia  myös kertomaan nuorille muun muassa hienosta 4H-yritystoiminnasta. Tätä kautta nuorille tarjotaan hyviä koulutuksia niin työelämään hakeutumiseen kuin yrittäjyyden kokeiluun. Moni nuori on luonut itselleen kesätyön esimerkiksi puutarhatyön parissa. 

Omien siipien kokeilu ja oman tulon ansaitseminen on erittäin tärkeää nuorille. Siitä on hyvä lähteä rakentamaan omaa tulevaisuutta.

Tarjotaan nuorille lähityötä tänä kesänä!

Lisää julkaisuja

13.6.2021

Vaalipäivä

Vaalihuoneiden ovet ovat auenneet vajaa tunti sitten ja varsinainen kuntavaalipäivä on alkanut. Tänään päätetään Suomen kunnissa suunta seuraavalle neljälle vuodelle.

6.6.2021

Vaalikuplassa

Viimeiseen blogiin ennen vaaleja kokoan ajatuksia kevään matkasta. Ensikertalaisen näkökulmasta moni asia on ollut hyvin eri tavalla kuin tavallisena kuntavaalivuotena.

30.5.2021

Pientalorakentamiseen joustoa

Vaalityön yksi hieno piirre on päästä näkemään Espoon erilaisia alueita. Espoo kasvaa monilla alueilla vauhdilla ja tämä sai minut pohtimaan