Marju seisomassa Espoon Yrityskylän ovella

Yritystä Espooseen

Julkaistu:

Kuulostaako tutulta yrittäjyyskasvatus, yrittäjyys, yrittäjämäinen toiminta, sisäinen yrittäjyys, vuosi yrittäjänä, yrityskylät, Nuori yrittäjä -päivät ja leirit tai 4H-yrittäjät? 

Yrittäjyysmyönteisyyteen kannustaminen ja yrittäjyyden oppimismahdollisuuksien monimuotoisuus on vuosi vuodelta kasvanut ja laajentunut koskemaan yhä nuorempia lapsia ja nuoria. Yrittäjyyteen kasvattaminen ja kasvaminen ovat tärkeässä asemassa suomalaisessa yhteiskunnassa. Meistä noin 70 % on yksityisten yritysten palveluksessa – pienten, keskisuurten ja suurten. Lähes 94 % yrityksistä on alle 10 hengen yrityksiä. Julkisten palveluiden yhä kasvava siirtyminen ostopalveluna hankituksi kasvattaa yhä enemmän yksityisten yritysten ja yrittäjämäisen asenteen tarvetta.

Suomalaisista noin 70 % on yksityisten yritysten palveluksessa

Toisaalta elämme tällä hetkellä hyvin poikkeuksellista aikaa. Yritysten konkurssiin joutumisen riskit ja jo aiheutuneet konkurssihakemukset ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen suuret johtuen maailmanlaajuisesta korona-epidemiasta. Tarvitsemme yritystoimintaa, mutta tässä haastavassa tilanteessa julkinen sektori ei pysty riittävästi tukemaan yrityksiä, jotta ne selviävät tämän vaikean ajan yli. Tarvitaan kaikkien ajatuksia uuden kehittämiseksi. Yrittäjämäistä asennetta ja ajattelua.

Olemmekin merkittävässä kohdassa suunnitellessamme nykyistä ja tulevaisuuden yritystoimintaa. On tärkeää, että lapsille ja nuorille tulee jo varhaisesta vaiheesta alkaen ikään sopivalla tavalla tutuksi yrittäminen. Itse muistan, muuten aikoinaan jo leikkikoulussa 1970 -luvulla yksi mukavimmista leikeistä oli kauppaleikit. Yritteliäs tapa toimia kantaa elämän kaikissa vaiheissa. Kun koulussa ja opiskeluissa tulee tutuksi toiminnan suunnittelu, kokeilu ja epäonnistuminen, niihin tutustuu ja oppii uutta. Ei tarvitse onnistua ensimmäisellä kerralla, vaan rohkaistuu yrittämään uudestaan.

Yrittäjämäinen tapa toimia kantaa pitkälle

Olen iloinen, että Suomessa on ollut pitkäjänteistä yrittäjyyskasvatuksen kehittämistyötä, jota on palkittu ulkomaita myöden Esimerkiksi vuonna 2013 Yrityskylä-oppimisympäristö palkittiin omassa sarjassaan Euroopan komission kilpailussa, jossa palkittiin yrittämistä tukevia huippualoitteita. Yrityskylä palkittiin yrittäjämäisen ajattelun edistämisen sarjassa. Espoossa yrittäjyysmyönteisyyttä on myös edistetty, ja jatkossakin toimintaa tulee kehittää edelleen. Palkittu Yrityskylä -konsepti tarjoaa kuudesluokkalaisille ainutlaatuisen kokemuksen yhteiskunnan toiminnastaan koko Suomessa. Espoon Yrityskylä on ollut omalla alueellaan esimerkillinen, jolla on laajaa yhteistyötä eri tahojen.

Aiemmissa työtehtävissäni  yrittäjäjärjestöissä oli myös ilo tehdä yhteistyötä Nuori yrittäjyys-ohjelmien  ja YES- keskuksen kanssa. Huomasin tällä viikolla jälleen, että oli julkaistu erinomaista materiaalia.. YES-keskus on laatinut ensimmäisen kuntapäättäjille suunnatun yrittäjyyskasvatuksen oppaan. Suosittelen lämpimästi kaikille! Lasten ja nuorten ilo yrittäjyyspäivissä on ollut todella aitoa ja esimerkiksi päivä yrittäjänä tapahtumissa lapset ovat olleet todella innovatiivisia ja hyvällä asenteella tarjonneet palveluita ja tekemiään tuotteita. Itse ainakin aion ottaa sen valtuustotyössä käyttöön ja kerron siitä kaikille. Niin, tuli myös hauska muisto tässä Latokartanon koululta, jossa vierailin eräänä vuonna Yrityspäivänä. Tutustuin yhden ryhmän ideoimaan leffateatteriin kouluun ja siellä katsottiin heidän itse suunnittelema ja tekemä lyhytelokuva ja syötiin popcornia. Tietysti sopivaa hintaa vastaan.

Uusi yrittäjyyskasvatuksen opas kuntapäättäjille

Myös oppilaitoksissa on panostettu opintosisältöihin ja yrittäjyyskasvatus kuuluu entistä useimpiin opintoihin automaattisesti. Esimerkiksi ammattikouluissa yrittäjyyden pakollisen opinnon osaamistavoitteina on, että opiskelijat saavat perusvalmiuksia ja tietoa, kuinka toimia yrityksen tavoitteita edistäen ja osaavat ideoida liikeidean ja arvioida sen toteuttamismahdollisuuksia. Nuorten on tärkeää saada positiivinen kokemus tulevaisuuden yrittäjyyden kannattavuudesta ja yrittäjyyden tärkeästä asemasta yhteiskunnassamme.

Vaikka kaikki eivät aikanaan itse lähtisi yrittäjyyden polulle, heistä iso osa tulee työskentelemään yksityisyrityksissä. Yhtälailla yrityksen työntekijänä on tärkeää tunnistaa yrittäjyyden merkitys ja oma rooli yrityksen menestymisessä, oppia toimimaan oma-aloitteisesti, taloudellisesti ja asiakaslähtöisesti. Osalla voi yrittäjyyden kautta mahdollistua vaikka kesätyöpaikka, jos ei muuten löydy. Tiedän monta nuorta, jotka ovat 4H-yrittäjänä päässeet työhön kiinni. On ollut myös valtakunnallisesti laajentuneita nuorten yrityksiä, kuten Suomi Areenalla eräänä vuonna tutustuin keppihevosia valmistavien nuorten tyttöjen 4H-yritykseen. Siinä oli tsemppiä ja toimintaa ja tarve oli olemassa tuotteille!

 Mielestäni myös työllisyydenhoidossa tulee ottaa vahvemmin yrittäjämäisen toiminnan ja sisäisen yrittäjyyden näkökulmia käyttöön. Ilman yrityksiä, ja erityisesti vientituloja, ei ole verotuloja, työpaikkoja, laadukkaita koulutus- ja hyvinvointipalveluita eikä toimivaa kuntaakaan. Omassa kunnassa yhteisten asioiden hoitaminen on minua niin paljon, että lähdin ehdolle valtuustoon. Sisäinen yrittäjyys sai minutkin uteliaaksi kohti kuntapolitiikkaa ja rohkeutta kokeilla uusia mahdollisuuksia. Jakaminen on kaunista. Jaettavan tekeminen vielä kauniimpaa!

Sisäinen yrittäjyys uuden toiminnan moottoriksi!

Lisää julkaisuja

13.6.2021

Vaalipäivä

Vaalihuoneiden ovet ovat auenneet vajaa tunti sitten ja varsinainen kuntavaalipäivä on alkanut. Tänään päätetään Suomen kunnissa suunta seuraavalle neljälle vuodelle.

6.6.2021

Vaalikuplassa

Viimeiseen blogiin ennen vaaleja kokoan ajatuksia kevään matkasta. Ensikertalaisen näkökulmasta moni asia on ollut hyvin eri tavalla kuin tavallisena kuntavaalivuotena.

30.5.2021

Pientalorakentamiseen joustoa

Vaalityön yksi hieno piirre on päästä näkemään Espoon erilaisia alueita. Espoo kasvaa monilla alueilla vauhdilla ja tämä sai minut pohtimaan